Er det på tide å bytte ut varmtvannsberederen?

En gammel eller defekt varmtvannsbereder kan gi store skader. Men hvordan vet du om din bereder har nådd slutten av sin levetid? Her er 5 tegn på at det er på tide med en ny varmtvannsbereder.

Det er ikke nok varmtvann til hele familien

Familier bruker generelt mer varmtvann enn før, og mange har økt bevisstheten rundt energibruk etter at strømprisene har steget. Dersom varmtvannet stadig tar slutt, kan det være lurt å investere i en ny og større varmtvannsbereder. Moderne varmtvannsberedere er langt mer energieffektive enn de eldre. Det krever mer strøm å varme opp vann dersom berederen går tom, enn å holde vannet varmt i en stor tank. Dessuten varmer de nye berederne opp vannet raskere. 

Det er "gammelt" utseende på berederen

Varmtvannsberedere som er kledd med treverk eller om den er blå eller oransje, er klare for utskiftning. Slike gamle modeller er lite energieffektive, dårlig isolerte og kan være brannfarlige om det har vært slitasje på elektriske komponenter. I stedet for å vente til varmtvannsberederen plutselig ryker eller forårsaker en lekkasje, kan det være smart å ta grep før uhellet inntreffer. Og skulle uhellet skje på kveldstid eller en helligdag blir det mer kostbart å få en rørlegger på plass for å reparere skaden.

Rust på varmtvannsberederen

Selv om litt overflaterust kanskje ikke skader selve tanken, kan det være et tegn på at varmtvannsberederen står i et fuktig miljø som kan skade ledninger og andre deler. Det kan øke risikoen for kortslutning eller lekkasje. Oppdager du rust, kan det være lurt å vurdere å erstatte berederen eller i det minste kontrollere om det er mulig å bytte ut komponenter for å forlenge levetiden.

Du finner tegn til lekkasje

Hvis du ser tegn til lekkasje, kan det skyldes slitasje eller korrosjon på koblinger eller ledninger. Selv små lekkasjer kan få store konsekvenser med uttørking og behov for håndverkerarbeid over tid.  Feil med de elektriske koblingene i berederen kan i verste fall føre til brann. Ved installasjon av en ny bereder kan du vurdere å legge til en lekkasjestopper som Flowstop, noe som kan redusere risikoen for vannskader – og til og med redusere forsikringskostnader. 

Vannet blir ikke varmt nok

Dersom vannet fra berederen ikke blir ordentlig varmt, kan det være et tegn på at berederen er defekt. Det er viktig at vannet i tanken holder høy nok temperatur for å forhindre vekst av bakterier som legionella. Samtidig bør temperaturen heller ikke være for høy, da dette kan skade rør og armaturer over tid. 

Vær obs på brannfare!

Til sist er det viktig å nevne potensialet for brannfare. Ved tilsyn av elektrisk utstyr og anlegg, kan det oppdages varmegang i støpsel/stikkontakter for varmtvannsberedere. Vo anbefaler at du sjekker dette jevnlig og at du trekker ut kontakten så fort du merker noe mistenkelig, som varme eller misfarge.  Alle beredere over 1500 watt skal være fast tilkoblet og ikke bare plugges i en stikkontakt.

Har du en eldre modell, kan det også være verdt å sjekke om den har komponenter som kan være brannfarlige, slik som de eldre OSO Hotwater-berederne produsert i perioden 2009-2011. 

Trenger du hjelp til bytte av varmtvannsbereder?

Er du usikker på om varmtvannsberederen din må byttes ut, eller trenger du å installere en ny? Kontakt oss, så hjelper vi deg med råd og montering!